Skip to content →

Tävlingsklasser för bil

Dragracing är alltså en sport som man både kan tävla i med bil samt med motorcykel, och utöver detta är den även indelad i en mängd olika tävlingsklasser för de båda fordonstyperna. När det gäller dragracing för bilar finns det ett väldigt stort antal tävlingsklasser att välja och vraka bland, och exempel på dessa är Competition, Junior Dragster, Pro Modified, Pro Stock, Super Street, Super Gas, Super Comp, Super Stock, Stock Eliminator, Top Alcohol, Top Fuel Dragster, Top Fuel Funny Car, Top Methanol Dragster, samt Top Methanol Funny Car.

Som du ser finns det en väldig mängd och variation när det kommer till de olika tävlingsklasserna, och det blir därför svårt att ge alla en detaljerad beskrivning. Är det någon tävlingsklass som låter extra spännande så är det nog helt enkelt enklast att göra en Google-sökning på klassen i fråga, för att på så sätt kunna få mer detaljerad information. Nedan listar jag dock några av de vanligast förekommande klasserna.

Competition

Denna tävlingsklass kallas ibland även det något mer dramatiska Competition Eliminator, och här kan man tävla oavsett vilken typ av fordon man använder, eftersom systemet den här tävlingsformen bygger på är handikapps baserat. Som vanligt inom dragracing så gäller det helt enkelt bara att ta sig så snabbt som möjligt över mållinjen, och den som gör det snabbast vinner. Det är med andra ord en simpel tävlingsform som finns i stora delar av världen och något som man kan välja om man vill börja med dragracing.

Junior Dragster

Detta är en tävlingsklass för dig som är under 18, men som yngst 8 år. Här tävlar man i reaktionstid, alltså vem som först kommer iväg efter det att startlampan blivit grön, samt vem som tar sig först över mållinjen.

Pro Modified

Denna tävlingsklass är begränsad på så sätt att det krävs att man har en viss typ av bil för att få tävla i den här klassen. Det innebär att vissa av de biltyper som tävlar här är extremt snabba, och det händer att de kommer upp i hela 400 km i timmen på bara några sekunder. Detta är alltså, som dragracing i övrigt, inget för den som är rädd för höga hastigheter. Att accelerera i en sådan hastighet ger dock ett skönt pirr i kroppen, och en adrenalinkick som är svårslagen!

Pro Stock

Även denna tävlingsklass tillåter endast en specifik typ av bilar, närmare bestämt kupébilar med två dörrar och som mest får vara 15 år gamla, detta för att minska risken för olyckor. Säkerhet är nämligen något man tar på största allvar inom dragracing, detta med tanke på vilka extremt höga hastigheter man färdas i.

Super Street

Denna tävlingsklass skiljer sig från de vi tidigare nämnt på så sätt att det här handlar om att ta sig i mål ÖVER en specifik tid, närmare bestämt 10,9 sekunder. Detta innebär alltså lägre hastigheter och mer taktik, för om du får en tid lägre tid än 10,9 sekunder så blir du automatiskt diskad.

Dessa är alltså bara några av de tävlingsklasser som finns för bilar inom dragracing, och som om inte det vore nog så har vi ju som sagt även en mängd olika tävlingsklasser för motorcyklar. Dragracing är alltså en bredare sport än man kanske först anar.