Skip to content →

Dragracing i Sverige

Som tidigare nämnt är dragracing alltså en större sport här i Sverige än vad de flesta kanske inser. Det finns som sagt ett stort antal dragracing klubbar och banor runt om i landet. Trots det för dragracingen en relativt anonym tillvaro här i vårt land, och det har nog som sagt att göra med att sporten inte får speciellt mycket utrymme i media och kanske ses mer som ett jippo än en sport av många. Det är dock en sport jag varmt rekommenderar att man provar på, för det är en upplevelse som slår det mesta och ger en adrenalinkick man sent ska glömma.

Tävlingar i Sverige

Den första dragracingtävlingen som hölls i Sverige ägde rum 1968. Sedan dess har dragracing blivit allt större här i landet, och det har på så vis blivit allt fler tävlingar här i Sverige, och idag hålls det tävlingar på de olika dragracingbanorna runt om i landet under stora delar av året, tävlingar som delas upp beroende på vilken typ av bil som används. Olika bilar delas alltså upp i olika tävlingsklasser. Dragracing handlar dock inte bara om bilar när det gäller vilka fordon som används, utan det finns också dragracing för motorcyklar, också det uppdelat i diverse olika tävlingsklasser. Även dragracing för snöskoter finns faktiskt, men det är tyvärr något jag själv inte provat på.

SM i dragracing

En av de viktigaste tävlingarna som hålls i dragracing här i Sverige är SM i dragracing, eller med andra ord Svenska Mästerskapen i dragracing. Denna tävling är för dragracing här i landet vad Allsvenskan är för fotboll och SHL för ishockey, och vinnaren kan alltså titulera sig som bäst i Sverige inom sin tävlingsklass. Denna tävling äger rum en gång om året, och de banor som används till tävlingen är Fällfors Raceway, Sundsvall Raceway, Malmö Raceway, Piteå Raceway, och Tierp Arena. SM innehåller fyra olika tävlingsklasser vid namn Stock Super Stock, Pro Modified, Jr Dragster, och Competition Eliminator. Mer information om dessa klasser finner du i fliken som handlar om de olika tävlingsklasserna inom dragracing.

EM i dragracing

Precis som i de flesta andra sporter så finns det ett EM i dragracing, eller närmare bestämt Europeiska mästerskapen i dragracing. Denna tävling avgörs inte på en och samma plats, utan är uppdelad på olika etapper som äger runt på olika dragracingbanor runt om i Europa. Här i Sverige används till exempel ofta Tierp Arena som bana för de nordiska länderna och deras kval och tävlingar. EM delas in i klasserna Top Methanol Dragster, Top Methanol Funny Car, Pro Stock, Top Fuel, Top Fuel Bike, Super Twinbike, Pro Stock Bike och Pro Modified. EM är alltså en tävling som äger rum under en större period jämfört med en tävling som SM.

Veidec Festival

Veidec Festival är den största tävlingen i Sverige och äger rum på Mantorp Park. Denna tävling brukar fungera som en deltävling i EM, och brukar locka till sig motorfantaster i tusentals. Detta är en utmärkt introduktion till dragracing för den som är nyfiken, och det är en folkfest som jag starkt rekommenderar att man besöker.