Skip to content →

Börja med dragracing

Är man sugen på att börja med dragracing så är ett bra första steg att först bekanta sig lite med sporten, till exempel lära sig lite om reglerna för sporten. Dragracing kan som tidigare nämnt vara en dyr sport att ägna sig åt, men hur dyrt det blir beror ju mycket på vilken av tävlingsklasserna man vill tävla i, för med tanke på att vissa tävlingsklasser till exempel kräver att de bilar eller motorcyklar som tävlar i klassen måste vara kraftigt modifierade, så blir ju dessa klasser naturligtvis dyrare än en tävlingsklass som Competition som i stort sett är öppen för alla typer av fordon och inte kräver en viss typ av modifieringar.

Ett passande fordon är ett måste

Ska man kunna hävda sig i konkurrensen krävs det ju dock att man har ett slagkraftigt fordon, och detta innebär ju alltid en viss kostnad. Det krävs även att det fordon man använder sig av uppfyller säkerhetskraven. En viss kännedom om motorfordon och att meka med dessa är ju också en fördel eftersom det ju blir väldigt dyrt om man hela tiden måste lämna in sitt fordon för olika typer av service. De som sysslar med dragracing är ju dock generellt sett intresserade av motorer och har en viss kunskap om det, men det finns även de som enbart gillar att köra och inte att meka med fordonen.

Vad krävs för att börja?

Förutom att ha ett fordon som lever upp till kraven i den tävlingsklass du har för avsikt att tävla i, så krävs det också att du är medlem i en förening som är ansluten till Svenska Bilsportförbundet för att få börja tävla. Du behöver även gå en licenskurs för att få den licens som krävs för att delta i tävlingar, och denna kurs består av en teoretisk del samt en praktisk del som består av uppkörning och säkerhetsgenomgång, och denna kurs behöver du inga förkunskaper för att kunna delta i. Du kan sedan även ta en så kallad elitlicens om du känner för det, och med denna licens blir du klassad som en elitförare och kan då tävla i elitklasserna. Innan du börjar tävla i en elitklass som anses kräva mer av dig som förare än den nuvarande klass du tävlar i så kan det även krävas att du gör en uppkörning på den bana du ska tävla på innan du får tillåtelse att sätta igång med tävlandet.När det gäller ålder så är det ett krav att du är minst 8 år gammal för att kunna börja med dragracing. Man behöver alltså inte vänta tills man fyllt 18 vilket är fallet när det handlar om att ta körkort, något som många kanske inte känner till. Till du är 15 år får du dock bara tävla i tävlingsklassen Junior Dragster vilken jag har nämnt tidigare, men efter 15 är det fritt fram att tävla med vanlig bil mot vuxna tävlande.

Att komma igång med dragracing är med andra ord inte lika krångligt som många kanske tror, och vill du komma igång är det bara att kontakta en klubb nära dig, och sedan be dem hjälpa dig med kurser och dylikt som du behöver genomgå för att kunna komma igång. Så är du sugen på detta så rekommenderar jag varmt att du ger det en chans, för detta kommer öppna portarna till en ny värld fylld av spänning och adrenalin som du inte kommer ångra att du gett dig in i.